Leemeermin


Foto uit archief familie Harding

Mede-eigenaar Tom Harding jr. vertelt

Mijn vader Tom Harding sr. erfde van zijn vader Berend, de Bob, een zeilwherry met dollen op het board. Deze lag altijd bij Hinloopen aan de Omval. Ze hebben er in 1943 hun huwelijksreis mee gevaren. Wij kinderen mochten vanaf ons zestiende jaar zelfstandig gebruik maken van de boot. Mijn oudste broer heeft bij een van deze gelegenheden de wherry uit de stelling laten vallen, waardoor die onherstelbaar beschadigd was.
Pa heeft toen, in 1961 schat ik, de Leemeermin gekocht in Moordrecht. We hadden geen auto, laat staan een trekhaak of een trailer. In twee dagen zijn we met het gezin naar Amsterdam geroeid; rotweer was het, veel tegenwind.
Sindsdien konden we weer elk weekend naar Ouderkerk, Diemer plassen (zwemmen!) of het IJ (spannend).
In 2007 heeft de Leemeermin meegedaan aan de Vogalonga. In het zoute water is de laatste rommel die het schip waterdicht hield opgelost, zodat we daarna onder de bezielende leiding van Bart Schraag aan een rigoureuze restauratie zijn begonnen. Het laatste klusje (kalligrafie van de naam) moet nog steeds gebeuren.
Het schip ligt inmiddels te pronken bij Jachthaven Het Anker in Loosdrecht. Mijn broers en zussen zijn gemeenschappelijk eigenaar van onze erfzonde.

Wat?

  • Double scheehouten wherry
  • Bouwer John Tims & Sons
  • Bouwjaar ca. 1898
  • Eigenaar: lid HZS

Op de foto

Toen mijn ouders veertig jaar getrouwd waren hebben we hen per wherry naar het De Mirandapaviljoen gevaren

Het De Mirandpaviljoen was een uitspanning in Amsterdam aan de Amstel tegenover de Omval. Nu heet het Amstel Boathouse.


Op de achtergrond de werf van Hinloopen.