Lido


In de paardenstal

In kasteel Middachten in Rheden bij Arnhem Gelderland hangt in de paardenstal een ietwat verwaarloosde wherry. De bouwer is Van Heemstede Obelt, werf Koning William.


Lakloos

Heel af en toe mag ze het water in, bij zomerexposities in de kasteeltuinen wordt ze in de slotgracht gelegd. Dat gaat niet lang goed, want er zitten flinke scheuren in de huid en het eikenhout is aangetast door houtworm. Al het houtwerk, ook de losse onderdelen die op zolder liggen, zijn vrijwel lakloos.
Het opknappen heeft geen prioriteit, maar de historische waarde wordt wel erkend. Dat blijkt vooral uit de manier waarop de sierhoes voor de stuurstoel wordt bewaard: in een grote kist op de zolder van het kasteel, voorzien van kamferballen die ieder jaar worden ververst. Na ruim honderd jaar ziet de hoes er nog als nieuw uit.


Historie

De beheerder van het kasteel gaat ervan uit dat de boot rond 1890 is gebouwd. Nu wordt het kasteel bewoond door de graaf en gravin Zu Ortburg, maar honderd jaar geleden woonde de familie Bentinck hier. Volgens overlevering komt de boot van Twickel of uit Dieren. De kussens zijn rood/geel, de kleuren van de familie van Heeckeren. Een van de bewoners van kasteel Middachten aan het eind van de 19e eeuw was Mary Gravin Bentinck – van Heeckeren van Wassenaer, zij kwam van Twickel.
Er zijn foto’s van zowel roei- als zeiltochtjes op de kasteelgracht, een daarvan is van een trouwpartij rond 1905. De precieze oorsprong is niet te achterhalen.
Deze boot zal waarschijnlijk nog wel even in opslag blijven. Prima, dat gaat al honderd jaar goed.

Wat
Rugleuning van de stuurstoelTekst en foto’s Bart Schraag