Vlook


Inge Deichmann, kleindochter van de bouwer, met Joost van Erp in de korte laatste vaart van de Vlook in 2016

Het verhaal van Vlook

Uit De Zaankanter, 27 januari 2016:

KOOG AAN DE ZAAN – Een single wherry uit 1904, gebouwd bij de werf van Deichmann & Ritchie, zal vrijdagmiddag terugkeren in familieschoot. Die wherry is in dit specifieke geval de oude roeiboot de Vlook. Een varend monument dat jarenlang onder de vlag van de Wormerveerse Roeivereniging De Zaan door het water kliefde. Oorspronkelijk eigendom van de familie P.M. Duyvis uit Zaandijk.

De roeiboot werd naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in Rotterdam. Via wat omwegen is de Vlook ooit eigendom geworden van de Zaandijkse familie. De familie Duyvis heeft er tot en met september 1984 altijd met veel plezier in gevaren. Dat jaar kwam Piet Duyvis, erelid van De Zaan, op 27 september in Duitsland op weg naar zijn vakantiebestemming te overlijden. Hij was op dat moment 54 jaar lid van de roeivereniging.

De single wherry Vlook staat ingeschreven in het Nationaal Register Varende Monumenten onder registratienummer 1943. Met een lengte van 6.45 m, breedte 0.92 m en een diepgang van 0.12 m beschouwt menig watersporter de massief houten, geklonken wherry als een plaatje. Op de bijbehorende pikhaak staat ‘Ik pik raak, maar liever niet te vaak’. Van de door Deichmann & Ritchie gebouwde wherry’s varen nog steeds diverse exemplaren bij diverse roeiverenigingen in het land. Zij zijn het, zo is de unanieme conclusie, waard te worden gerestaureerd en in de vaart te blijven.

Dat de historie vrijdag volop in de belangstelling staat is geen toeval. Het huidige Royal Duyvis Wiener B.V. opent in het kader van haar 130-jarig bestaan en de opening van haar 2000 m² grote Technology Center, op vrijdag 29 januari van 14.00 tot 17.00 uur haar deuren aan de Schipperslaan 15 in Koog aan de Zaan voor het publiek. Voorafgaand aan dat gebeuren zal rond 13.00 uur in de (vernieuwde) kantine van Duyvis Wiener de Vlook onthuld met een kleine toespraak door de oudvoorzitter WRV De Zaan Joost van Erp. Hij is ook de man die ervoor heeft gezorgd dat de Vlook uiteindelijk naar Duyvis terugkeert. Hoewel het voor de hand lag de Vlook varend over te dragen is daar om praktische redenen niet voor gekozen. De Vlook moest een bevestiging in de kantine krijgen en is al enige weken geleden naar Duyvis gebracht om de precieze ophanging te regelen. In januari vormt daarnaast het weer een te wispelturige factor. Mogelijk de belangrijkste factor is nog wel dat er geen gemakkelijke wal is bij Duyvis Wiener om de boot uit het water te halen. ‘Kortom, we zullen de Vlook niet met andere roeiboten uitgeleide doen vanaf de roeivereniging’ klinkt het toch enigszins teleurgesteld vanuit de hoek van WRV De Zaan.


Naar Zwitserland

In 2023 is de boot veranderd van eigenaar en naar Zwitserland verhuisd.

Wat

  • Single outrigged wherry
  • Gebouwd door Deichmann & Ritchie, Rotterdam
  • Bouwjaar: 1904
  • Lengte 6,45 m | breedte 0,92 m | diepgang 0,12 m