Zetland

De oudste reddingsboot ter wereld

De Zetland op een ongedateerde foto

De elfde reddingsboot die Greathead bouwde, de Zetland, bestaat nog en is te zien in Redcar aan de Engelse noordoostkust, de plaats waar hij van 1802 tot 1864 dienst heeft gedaan.
Op 17 februari 1864 raakte de Zetland zo beschadigd bij een geslaagde redding, dat hij uit dienst genomen werd. Gebruik was dat de boot gesloopt zou worden. Maar de plaatselijke bevolking had zoveel vertrouwen in de Zetland dat met succes gepleit werd voor reparatie en behoud. Er kwam weliswaar een nieuwe reddingboot, maar de Zetland werd toch ook weer ingezet. De vissers die de bemanning van de boot vormden, konden maar moeilijk wennen aan de vervanger. In Redcar was op 18 juli 1872 een regatta voor reddingboten. Bij een straffe noordenwind en hoge zeeën won de Zetland glansrijk, ook van zijn opvolger.
De Zetland kwam voor het laatst in actie toen op 28 oktober 1880 in zeer zware storm acht schepen vergingen op de rotsen voor de kust bij Redcar.

De Zetland ligt nu in zijn eigen museum in Redcar, en is de oudste reddingsboot ter wereld. Met deze boot zijn vijfhonderd levens gered, terwijl in al die tijd slechts één bemanningslid is omgekomen.
Met de inkomsten van het museum steunt de Zetland nog steeds het reddingswerk van de Royal National Lifeboat Institution.


De Zetland in het
Zetland Lifeboat Museum and Redcar Heritage Centre

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Cookies, u weet wel. Zo weinig mogelijk. Akkoord?