Eugenie


Over de Eugenie

De Eugenie kwam in 2018 in bezit van de huidige eigenaar. De wherry was op dat moment zeer compleet uitgerust. Desalniettemin kon ze niet gezeild worden. Het water stroomde naar binnen door twee grote scheuren in de bakboord en stuurboord zandstroken ter hoogte van de mastvoet, alsmede via een slecht uitgevoerde reparatie aan de hak.
Inmiddels zijn die euvels verholpen met grote dank aan Cor Splinter. Het is de bedoeling om de Eugenie in de loop van de komende jaren weer in mint condition te krijgen.
Ons aller Cor Splinter dateert de Eugenie van de eerste helft van de 19e eeuw, net als zijn eigen Marco die bij dezelfde werf in dezelfde periode gebouwd moet zijn.
Van de eerste tientallen jaren tot het tweede decennium van de 20e eeuw weten we vooralsnog niets. In 1913 duikt de Eugenie op in het Jaarboekje van KAR&ZV De Hoop. Als eigenaar wordt vermeld de heer J. Zeegers, wonende te Amstel 29b in Amsterdam. Jan Zeegers stond niet alleen te boek als zeer verdienstelijk roeier bij De Hoop, maar hij vertegenwoordigde Nederland ook als atleet op de Olympische Spelen van 1924 en 1928.
Het is onbekend wie de eigena(a)r(en) waren na Jan Zeegers. In 2018 kwam zij ten slotte in bezit van Harald Kruithof, eveneens lid van KAR&ZV De Hoop. In zekere zin is de Eugenie dus weer thuisgekomen.

Wat

  • Double scheehouten zeilwherry
  • Bouwer Hart & Co
  • Bouwjaar mogelijk 1891
  • Eigenaar: lid HZS


De wherry’s bij De Hoop in 1913


Cookies, u weet wel. Zo weinig mogelijk. Akkoord?